A kutya

 

  A kutya (Canis lupus familiaris) ujjon járó ragadozó állat, a farkas (Canis lupus) háziasított alfaja . Az egyetlen olyan állatfaj, amely latin nevében megkapta a familiaris, azaz a családhoz tartozó jelzőt.

Ezenkívül tágabb értelemben kutynak neveznek a kutyafélék (Canidae) családján belül a valódi kutyaformák (Canini) nemzetségéhez tartozó több más fajt is: ilyenek pl. a kisfülű kutya (Atelocynus microtis), az ázsiai vadkutya (Cuon alpinus), a nyestkutya (Nyctereutes procyonoides), az afrikai vadkutya vagy hiénakutya (Lycaon pictus) és az őserdei kutya (Speothos venaticus). A háziasított kutyát mindezektől a házikutya elnevezéssel különböztetik meg. Szócikkünkben kutya alatt a házikutya értendő.

A kutyafajtákat feladatuk, hasznosításuk szerint osztályozzák. Három fő csoportjuk:

  • Vadászkutyák fő típusai: agarak, kopók, retrieverek, spánielek, tacskók, terrierek, vérebek és vizslák
  • Munka- és őrkutyák fő típusaik: terelő- és kísérőkutyák, őrzőkutyák, mentőkutyák, harci kutyák, mastiffok (más néven szelindekek), bulldogok, bulldogterrierek, dogfélék, spiccek, és szánhúzó kutyák
  • Ölebek (társasági kutyák)
A kutya története

A kutya a farkas háziasításával (domesztikációjával) jött létre, amint azt mitokondriális DNS adatok is bizonyítják. A háziasítás kezdetének időpontját tudományos viták övezik, de általában 10 000-100 000 évvel ezelőttre teszik.

Tervszerű kutyatenyésztés a XIX. század közepétől folyik.

 

 

 

Forrás: Wikipédia